Jonge hersenen zijn in het voordeel

Jonge hersenen zijn in het voordeel omdat ze zich makkelijker aanpassen.

Het is niet zo dat als je volwassen bent, de hersenen volgroeid en af zijn. Ook dan worden er nog steeds nieuwe verbindingen gemaakt en daarom is het belangrijk om je leven lang je hersenen wat te doen geven, zoals bewegen en puzzelen. En jonge hersenen hebben ook veel beweging en andere prikkels nodig. Zie wetenschapsagenda

Voor kinderen is er wel veel meer hersenverandering mogelijk, met oefenen kunnen ze allerlei vaardigheden snel leren. Ook na schade aan de hersenen is er veel meer herstel mogelijk.

De werking van de hersenen wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een netwerk, waarbij verschillende delen van de hersenen met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen.

jonge hersenen
hersenen netwerk

Voor neurofeedbackbehandeling is het een groot voordeel om jonge hersenen te hebben, de verandering gaat over het algemeen sneller en intensiever. Ik gebruik neurofeedbackbehandeling voor concentratieproblemen die het leren op school belemmeren. Die concentratieproblemen merk je vooral vanaf 7 jaar.

Als kinderen bij mij komen, moeten ze eerst ook wennen aan het stil zitten in de stoel. Een boeiende film helpt daarbij wel, maar aangezien de feedback via het scherm gaat, is het heel belangrijk dat zij naar het scherm blijven kijken. Vooral impulsieve kinderen hebben de neiging ook naar buiten te kijken, maar meestal zijn ze na een aantal sessies helemaal gewend aan de neurofeedbackstand.

De neurofeedback werkt via beloning: operante conditioning. De jonge of wat oudere hersenen worden beloond voor de gewenste hersenactiviteit. Hersenen zijn heel gevoelig voor beloning, alles wat goed voelt wil herhaald worden. Zo werkt dat bij een verslaving ook. De uiteindelijke beloning van de neurofeedback is de verbeterde concentratie. Het is fijn als het leren makkelijker gaat, of als je meer geconcentreerd bent bij de dagelijkse dingen. Als je de focus weer hebt, kun je de dingen doen die je graag wilt doen.

lees ook neurofeedback bij angst

Neurofeedbacktraining vindt plaats in Hilversum