rekenangst

Rekenangst

Rekenangst ofwel angst voor rekenen is een veelvoorkomend probleem.

Rekenangst kan al heel jong ontstaan. Het beeld dat rekenen heel moeilijk is komt veel voor. En als kinderen ouder worden, is wiskunde iets voor nerds. Bij het programma Zomergasten liet Ionica Smeets een stukje zien over

rekenangst
Rekenangst

twee wiskundigen in De wereld draait door. Dat niemand kon volgen wat zij uitlegden werd als normaal gezien.

Als je eenmaal het idee hebt dat iets moeilijk is, kan het zo zijn dat je gaat blokkeren. Zodra er iets met rekenen of cijfers langs komt ontstaat er een reactie, waardoor je ook niet meer open staat voor uitleg. En zo ontstaat een self-fulfilling prophecy: doordat je niet meer openstaat voor de uitleg van een som, zul je het ook niet snappen. De gedachte dat je rekenen niet kunt, wordt op die manier bevestigd. In feite is rekenangst een vorm van faalangst en kan op dezelfde manier behandeld worden. Het belangrijkste daarbij is dat je blijft oefenen en om kunt gaan met fouten die daarbij horen.

Met self-fulfilling prophecies ben ik wel bekend, maar met cijfers heb ik geen moeite. Toch ben ik na mijn eindexamen met bèta-pakket, psychologie gaan studeren. Ik zag het niet zitten om te functioneren in de bètawereld. Te nerdy. Tegenwoordig is nerd zijn weer populairder dus wie weet komt er meer animo voor de bètawetenschap.

Kies hieronder een volgende blog of lees verder over behandelmethoden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *