Nieuw

Nieuw klinkt goed. Het woord is vaak te vinden in reclameteksten. Als er een nieuwe telefoon, met nog meer mogelijkheden is, willen veel mensen het nieuwe model.

Met therapie werkt dat niet helemaal zo. Een nieuwe therapie wordt met argwaan bekeken. Is er wel bewijs dat het werkt? Neurofeedback wordt al zo’n 50 jaar gedaan. Het is er al zolang en je zou dan kunnen concluderen dat er wel iets van waar moet zijn, want als iets niet werkt, dan ga je er toch niet zo lang mee door? Of wel?

De financiële crisis duurt nu al dik 5 jaar. Toch lees ik in de kranten dat er in de manier waarop de banken werken, nog weinig nieuws te melden is. Ook in de politiek zie ik weinig nieuws ontstaan. Veel is oude wijn in nieuwe zakken…

Wel zie je steeds meer mensen die het systeem beu zijn en eigen initiatieven nemen. Dan denk ik aan mensen die aan eigen energievoorziening doen. Of bijvoorbeeld het Broodfonds. Arbeidsongeschiktheid/ziekteverzekering voor zelfstandig ondernemers kost veel geld en daar is het alternatief Broodfonds voor bedacht. Het is een collectief van mensen die elkaar schenken in tijden van nood. Is dit nou echt iets nieuws of is het teruggrijpen naar tijden waarin het nog vanzelfsprekend was dat mensen elkaar helpen?

Nieuwe dingen kunnen alleen ontstaan als er ruimte is, als het oude opgeruimd is. Sommige mensen zeggen dat nieuw altijd uit het oude ontstaat en dus een soort combinatie is van wat er al was.

Dat vraag ik me af, kunnen er echt nieuwe dingen ontstaan waarvan we nu nog geen idee hebben? Waar we nog geen voorstelling van kunnen maken?

Feit is dat echt nieuwe dingen altijd met kritische ogen bekeken worden. De geschiedenis leert dat mensen die ‘hun tijd vooruit’ waren, niet erg goed ontvangen werden. Weerstand. Tegen verandering. Dat zie je bij iedereen…