Neurofeedback voor concentratieproblemen

Steeds meer mensen komen voor neurofeedback vanwege concentratieproblemen.

Gebrek aan concentratie lijkt wel hét probleem van deze tijd. Er is altijd wat te doen, er zijn veel prikkels en we zitten veel achter de computer, op de telefoon en naar televisie te kijken.

Dit kan leiden tot moeite om te focussen, om je aandacht te houden bij wat je op dat moment te doen staat, kortom: concentratieproblemen. Met als resultaat dat er niks uit je handen komt, je bent ongeorganiseerd en vergeet van alles.

Neurofeedback voor concentratieproblemen

Je hoeft geen AD(H)D diagnose te hebben om toch iets aan die concentratieproblemen te willen doen. Er zijn verschillende manieren om het aan te pakken, waaronder neurofeedback; wat is neurofeedback?. Het is een volwaardig alternatief voor het slikken van pillen, zie bijv. het artikel over neurofeedbacktherapie.

Er is de laatste tijd veel onderzoek naar neurofeedback gedaan en de werking van de hersenen. De resultaten zijn wisselend, goed double blind onderzoek is moeilijk uitvoerbaar. Wel blijkt dat de hersenen veel meer te beïnvloeden zijn dan we altijd gedacht hebben. Dat is een hoopvol bericht.

Als er sprake is van ernstige verstoringen in het functioneren van de hersenen, bijvoorbeeld door langdurige stress, dan heeft  neurofeedback onvoldoende invloed. In dat geval moet eerst de verstoring en stress aangepakt worden. Daar zijn specifieke biofeedbackoefeningen voor en cognitieve therapie. In onze AD(H)D behandeling kijken we heel goed naar wat iemand nodig heeft, omdat iedereen uniek is.

Voorafgaand aan de neurofeedback-training vindt een QEEG plaats omdat iedereen een uniek hersenpatroon heeft. Naast de neurofeedback sessies is het van belang om oefeningen in het dagelijks leven toe te passen. Er zijn ook mogelijkheden om je hersenactiviteit zelf te monitoren met speciale headsets. Deze markt is nog steeds in ontwikkeling, zoek goed uit of een bepaalde headset wel echt de informatie oplevert die je graag wilt.