Neurofeedback : evidence based

Gelukkig wordt er steeds meer bewijs gevonden voor de werkzaamheid van Neurofeedback: evidence based.

De  Amerikaanse zusterorganisatie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP): het APA,  heeft neurofeedback recentelijk op het hoogste niveau (level 5) ‘evidence based’ verklaard bij het behandelen van AD(H)D. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat de op het EEG gebaseerde behandeling ook inzetbaar is bij andere stoornissen, zoals slaapproblemen, autisme en tinnitus.

In een review waar ook Martijn Arns van Brainclinics heeft meegewerkt, wordt een overzicht gegeven van onderzoek naar de werkzaamheid. Arns, M., Heinrich, H., and Strehl, U., 2015. Review Evidence-Based Research Neurofeedback AD(H)D)

Er is ook een boek uitgegeven: ‘Evidence-Based Practice in Biofeedback and Neurofeedback – 3rd edition’ (G. Tan, F. Shaffer, R. Lyle and I. Teo, 2016). Hierin staat een overzicht van alle laatste ontwikkelingen en onderzoeken in het werkveld.

Ook al zijn er op internet allerlei verwarrende berichten, in de wetenschap is er steeds meer bewijs te vinden over de werkzaamheid van neurofeedback: evidence based. Hopelijk vindt er steeds meer erkenning plaats en daarbij ook financiële ondersteuning voor hulp met deze hersentraining.

In mijn praktijk heb ik al veel kinderen en ook een aantal volwassenen met AD(H)D ermee geholpen. Natuurlijk wordt er naast deze behandeling ook hulp geboden op andere vlakken, waar dat nodig is. Dan kun je denken aan adviezen voor de opvoeding, biofeedbackontspanningsoefeningen, omgaan met stress, hulp bij slaapproblemen.

Slaapproblemen nemen vaak ook af door de neurofeedback. Ik heb gemerkt dat een aantal kinderen veel dieper gingen slapen en ’s ochtends wakker gemaakt moesten worden. Voldoende nachtrust is natuurlijk heel belangrijk voor hersenen die volop in ontwikkeling zijn.

Wellicht kunnen we met neurofeedback ook wat betekenen voor de ontwikkelende hersenen van kinderen met autisme. Ervaring met EEG behandeling autisme heb ik slechts eenmaal gehad, toen was er sprake ADHD en autisme. Ik hou de ontwikkelingen in de gaten!