Met hersenactiviteit besturen

Met hersenactiviteit besturen van apparaten, dat klinkt futuristisch.

In de media is er veel aandacht voor en zijn er prachtige headsets te zien.

Headset om hersenactiviteit te meten
Headset om hersenactiviteit te meten

Het werkt op basis van het EEG, de elektrische activiteit van de hersenen. Met hersenactiviteit besturen, dus zonder je spieren te gebruiken, kun je bijvoorbeeld letters laten verschijnen op het computerscherm. Mensen met een spierziekte kunnen zo toch communiceren.

Ook gamers maken gebruik van spelbesturing via hersenactiviteit.

Op de markt zijn er headsets te koop voor de gewone consument. Makkelijk in het gebruik, je hoeft geen geleidende gel te gebruiken, je kunt ze zo opzetten. Zou het zo zijn dat we over een aantal jaren allemaal met zo’n headset lopen die verbonden is aan onze smartphone? Dat we via onze hersenactiviteit informatie op internet opvragen en dan direct krijgen? Dat we informatie kunnen krijgen over onze gezondheidstoestand en daar meteen wat aan kunnen doen?

Neurofeedback is feedback over onze hersenactiviteit, gebaseerd op het EEG. Die toepassing kan dan op de smartphone geïnstalleerd worden, zodat we onze hersenactiviteit voortdurend kunnen optimaliseren.

Is dit echt mogelijk?

Wie weet. De rol die onze smartphone en internet nu in ons leven innemen, hadden we ons ook niet kunnen voorstellen.

Laatst belde een vriendin mij vanuit de auto waarbij ze me belde door alleen mijn naam te noemen, dus zonder haar spieren te gebruiken. Niet via hersenactiviteit weliswaar, maar toch best futuristisch.

Er wordt al jaren onderzoek gedaan met zoals het officieel heet Brain Computer Interfacing (BCI). Het is niet zo makkelijk om een toepasbare vorm te vinden. Aangezien iedereen een verschillende hersenactiviteit heeft, wordt er gezocht naar iets wat bij iedereen dezelfde uitvoering geeft. Zie:

Onderzoek Donders Instituut

Veelbelovend. Ik denk aan een headset voor mensen met epilepsie. Of met psychoses. Of een die je wakker houdt als je autorijdt.

Kies hieronder een volgende blog of lees verder over behandelmethoden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *