Klimaatverandering gaat steeds sneller, maar we voelen ons machteloos om het tegen te houden. Dit kan leiden tot somberheid en daaropvolgend een klimaatdepressie.
Onder psychologen is de vraag over klimaatdepressie: kun je bij psychologische gevolgen van klimaatverandering spreken van een aandoening? Soms wordt er een dysthyme stoornis vastgesteld: een langdurig neerslachtig en lusteloos gevoel dat het functioneren beperkt. In mijn eigen psychologie praktijk praat zelden iemand over de zorgen om klimaatverandering…
Je kunt ook spreken van klimaatstress of klimaat angst. Al het nieuws en onderzoeksrapporten erover geven stress. Als je direct gevolgen ervaart van klimaatverandering, zoals hitte, bosbrand, overstroming of e.d. krijg je daar ook stress van. Klimaatrouw is er ook; rouwen om wat er al aan biodiversiteit verloren is gegaan.
Vorige week heb ik meegedaan aan het klimaatexamen in de Jaarbeurs in Utrecht. Aan de ene kant schrok ik want de situatie met kantelpunten is veel nijpender dan ik dacht. Aan de andere kant was ik verrast over de vele groepen mensen die veel doen om klimaatverandering tegen te gaan en dat er dus echt nog veel mogelijk is verergering tegen te gaan. Samen. Kijk op klimaatexamen.
Klimaatpsychologen bestuderen wat voor maatregelen kunnen helpen om het klimaatvriendelijke gedrag van mensen/mensen in bedrijven te stimuleren. Het helpt om in groepen bezig te zijn met de mogelijkheden om klimaatverandering effectief te bestrijden. Daarmee behandel je meteen je eigen klimaatdepressie.
Mensen zijn meer geneigd klimaatvriendelijke dingen te doen als ze een sterke klimaat-zelfidentiteit hebben. Deze mensen durven er ook vrijuit over te praten. Veel mensen zijn juist bang over klimaatvriendelijk gedrag te beginnen omdat er weerstand op kan komen. Als mensen zich op gedrag aangesproken voelen kan dat juist niet helpend zijn. Veel mensen hebben last van de klimaatspagaat; wel weten dat iets niet zo goed voor het klimaat is maar het toch doen. Toch zijn de meeste mensen wel klimaatbewust bezig.
In de lesstof op klimaatexamen.nl staat dat 74% van de mensen in Nederland zich zorgen maakt over het klimaat en zouden willen dat er door de overheid meer aan gedaan wordt. Als er meer maatregelen worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan, zou dat ook een positief effect hebben op klimaatdepressie.