Neurofeedback een placebo ?

De laatste tijd wordt de werkzaamheid van neurofeedback weer in twijfel getrokken. De vraag luidt: is het resultaat van neurofeedback meer dan een placebo effect?

Er is onderzoek gedaan in Nijmegen, waaruit zou blijken dat neurofeedback net zo effectief is als behandeling met een placebo behandeling bij ADHD.

is neurofeedback een placebo
is neurofeedback een placebo

Een placebo is een middel dat voor genezing wordt aangeboden dat geen werkzame bestanddelen bevat. Het placebo-effect ontstaat als iemand toch geneest van dat middel, ookal zitten er geen werkzame bestanddelen in. Echte geneesmiddelen dienen het placebo-effect significant te overstijgen om van medicinale werkzaamheid te kunnen spreken. Bij onderzoek naar de werkzaamheid van een pil wordt de controlegroep een placebo pil gegeven, een neppil. Bij onderzoek naar een therapeutische behandeling is het veel moeilijker te bepalen wat je de controlegroep aanbiedt.

Dat een placebo heel goed werkt is al jaren bekend. Geloven dat iets helpt is heel krachtig. Je zou ook kunnen zeggen dat het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Omgekeerd zie je ook dat als iemand overtuigd is dat de therapie toch niet werkt, het ook inderdaad niet werkt. Pas als je ergens voor open staat, kan het werken.

Is neurofeedback een placebo ?

De vraag is dan: is neurofeedback een vorm van geloven dat je geholpen wordt? En maakt het ook niet uit welke therapie je volgt?

Veel onderzoek naar de werkzaamheid van therapiëen is niet goed uitgevoerd. In het onderzoek uit Nijmegen leken er in de placebo behandeling wel degelijk werkzame onderdelen te zitten. Daarnaast was de aangeboden neurofeedback niet volgens de juiste methode. Er zijn andere onderzoeken te vinden die neurofeedback als werkzame evidence based methode aanwijzen, zie bijvoorbeeld www.brainclinics.nl.

Het NIP; het Nederlands Instituut van Psychologen, erkent neurofeedback als  evidence based methode en dat lijkt me voldoende aangeven dat neurofeedback meer is dan een placebo.