In het zonnetje

In het nieuws was het bericht dat in landen waar de zon meer schijnt, minder ADHD voorkomt. De zon maakt mensen gezond, dat is logisch.

Toch vraag ik me af welke conclusies je eruit kunt trekken. Wie weet is er net zoveel ADHD-gedrag, maar zien ze het daar niet als een probleem dat behandeld moet worden. Het zou interessant zijn om de mensen die in de gebieden met weinig zon de classificaties doen, naar die gebieden te sturen om te classificeren.

Het kan ook zo zijn dat de kinderen in de gebieden met veel zon veel buiten spelen, hun energie goed kwijt kunnen en daardoor in de klas goed stil kunnen zitten en concentreren. En ook een beter bioritme hebben waardoor ze beter slapen. Goed slapen, zo wordt toch steeds duidelijker, heeft een enorm positief effect op de hersenen. Of eigenlijk is het andersom, door slaaptekort raken de hersengolven in de war.

Zou het zo kunnen zijn dat we in de gebieden met weinig zon een andere levenstijl gekregen hebben? Dat we drukker zijn geworden, drukker in ons hoofd, drukker in onze activiteit, altijd haast hebben? Je ziet in veel warme landen een andere mentaliteit: morgen is er weer een dag. De warmte legt je een ritme op met een siësta.

Dan ben ik ook weer benieuwd of er in Nederland bij kinderen die in de zomer buiten spelen minder ADHD-verschijnselen te zien zijn dan in de winter. Weet iemand of daar onderzoek naar gedaan is? Ik zie bij mijn eigen kinderen wel verschil: als zij meer buiten spelen en in de natuur zijn, zijn ze meer ontspannen. Mijn zoon laat ik in ieder geval 1x per dag uit, ook in de winter. Als ze langdurig computer/t.v. kijken worden ze vervelend=problematisch druk. Maar ja, of je dat kunt generaliseren…het klinkt allemaal heel logisch en misschien is dat het ook wel.

Kies hieronder een volgende blog of lees verder over behandelmethoden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *