De hamvraag is natuurlijk: helpt de behandeling wel echt?
Hoe kun je bewijzen dat een behandeling helpt? Dat is nog niet zo gemakkelijk.
Met mijn collega’s heb ik een mozaïekwerk gemaakt en hieronder zie je het resultaat:
Na de behandeling
De behandeling is voegen en je kunt duidelijk zien wat het resultaat is. Helaas werkt het niet zo bij een psychologische behandeling!
Er wordt veel onderzoek gedaan naar werkzaamheid van allerlei therapiëen op de universiteit. Van belang is dat alle andere factoren die van invloed kunnen zijn uitgesloten worden. Het feit dat iemand een behandeling krijgt, is al zo’n factor. Daarom worden er twee groepen vergeleken, één met een ‘nepbehandeling’ en één met de behandeling die je wilt onderzoeken. Je kunt je voorstellen dat een goede nepbehandeling heel lastig te verzinnen is.
Een factor als groei bij een kind speelt ook mee. Wie weet waren de problemen wel vanzelf overgegaan. Een middel om deze factor uit te sluiten is twee grote groepen te vergelijken. Zo wordt een echt goed onderzoek een kostbare zaak.
Wat je ook kunt doen is een voor- en een nameting. Vooraf wordt een vragenlijst afgenomen over de problemen die behandeld gaan worden en na de behandeling wordt dezelfde vragenlijst afgenomen. Als de behandeling heeft gewerkt, zullen de problemen minder geworden zijn.
Bij een meting met een vragenlijst hangt het invullen er ook vanaf wat je blik of gemoedstoestand is op dat moment.
Het blijft moeilijk om goed onderzoek te doen waarbij het resultaat van de behandeling zichtbaar wordt. Waarbij je een echt goede meting kunt doen. Als dat wel gelukt is, noemen we een behandeling evidence based
In de praktijk is het gebruik van de vragenlijst een manier om toch een idee te krijgen van de werkzaamheid, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat diegene die de behandeling heeft ontvangen in zijn/haar dagelijks leven verbetering ervaart.
Kies hieronder een volgende blog of lees verder over behandelmethoden.