Creativiteit

Creativiteit gaat over iets geheel wwws creëren. Iets wat daarvoor nog niet bestond. Je hebt iets bedacht, je voorgesteld en dan maak je er iets concreets van. Sommige dingen zijn meteen gecreëerd, andere zaken duren een leven lang.

Er bestaan veel knutselpakketten waarbij het al duidelijk is wat het moet worden. Er zit een handleiding bij met een precieze beschrijving wat je moet doen. Er is nog maar weinig ruimte om zelf iets toe te voegen. Mensen hebben de neiging om steeds dezelfde dingen te creëren, dat geeft zekerheid. Als alles gaat volgens planning, script en regels weten we waar we aan toe zijn. Voor echte creativiteit is eerste leegte nodig. Een wit vel. Veel mensen worden daar onzeker van. Er komen allerlei gedachten: ik weet niet wat ik moet maken, kan ik het wel, is het goed genoeg? Dat komt door alle beoordelingen die komen nadat er iets gemaakt is. Of de vraag: wat moet dat voorstellen?

Bij jonge kinderen zie je vaak enthousiasme om het witte vel te vullen. Ze gaan lekker aan de slag. Als alle werken bij elkaar hangen zie je dat ze allemaal een heel eigen werk hebben gemaakt en ik vind dat prachtig!

Langzamerhand gaan kinderen meer en meer voldoen aan de verwachtingen. Er wordt veel nagetekend. Kinderen durven niet meer zomaar iets te maken uit angst voor kritiek. Een groot deel van de spontane creativiteit verdwijnt, ik vind dat jammer. Voor echte verwwwingen hebben we dat juist nodig. Later moeten volwassenen dan weer leren, zoals dat zo afgezaagd heet, ‘out of the box’ denken…

Het leegmaken van je hoofd kun je leren met ademhalingsoefeningen en mindfulness. Het gaat om het loslaten van alle oude patronen en het openstaan voor het nieuwe. Van te voren weet je niet wat er gaat komen en dat maakt het spannend. Verras jezelf!

Kies hieronder een volgende blog of lees verder over behandelmethoden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *