Neurofeedback

Wat is neurofeedback?

Bij de AD(H)D behandeling wordt neurofeedback ingezet om het concentratievermogen te verbeteren. Neurofeedback is een hersentraining die we gebruiken in Hilversum om het functioneren van de hersenen te verbeteren. Dit gebeurt door via continue feedback de hersenen te belonen met beeld en geluid. Het beloningssysteem werkt direct naar de hersenen, waardoor je geen inspanning hoeft te leveren tijdens de behandeling. De ontspanning werkt juist versterkend.

Hoe ziet de neurofeedback training eruit?

Zo ziet neurofeedback eruit
Zo ziet neurofeedback eruit
Neurofeedback electroden
Neurofeedback electroden

Tijdens de neurofeedback behandeling krijg je 2 electrodes op het hoofd geplaatst met een soort gel en een electrode op elke oorlel. Op die manier worden de hersengolven gemeten. Er gaat niks via de electroden naar binnen.

Je zit in een comfortabele stoel en kijkt naar een beeldscherm, waarop een film wordt afgespeeld. Op basis van de gemeten hersengolven wordt het beeld grijsblauw. Als de gewenste hersengolven worden gemeten gaat het gewone beeld weer verder. Het duurt niet lang voor het gewone beeld weer verder gaat, het is even wennen.

Bij kinderen en volwassenen met aandachtsproblemen; ADHD/ADD is deze methode zeer effectief gebleken. De hersengolven die bij concentreren horen worden beloond, de ‘slaapgolven’ worden afgeremd. Ook bij slaapproblemen is deze methode succesvol toegepast. Wel is het zo dat grote stressoren in het leven de hersenfuncties zodanig kunnen verstoren dat daar eerst naar gekeken moet worden.

Neurofeedback in Hilversum

Een behandeling van een kind duurt in totaal een half uur. Van een volwassene kan wat langer duren. Zeker in het begin zijn 2 sessies per week nodig. Een training met blijvend effect duurt vaak 35-40 sessies, maar minder sessies kunnen ook effectief zijn.

Voorafgaand aan de behandeling wordt een QEEG (quantified electro-encephalogram) gemaakt. Dit is een meting van de hersengolven door middel van meerdere electroden op het hoofd. Op basis van het QEEG wordt een behandelplan gemaakt, waarin staat welke golven op welke locatie in de hersenen getraind zullen worden.

Review Neurofeedback
Review Neurofeedback

Neurofeedback is een wetenschappelijk onderzochte behandelingsmethode en er zijn verschillende artikelen die de werkzaamheid bewijzen (evidence-based), zie brainclinics. Aangezien er toch nog veel vragen zijn, komt er binnenkort weer een wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van neurofeedback, zie ook www.psynip.nl. De AAP (American Association of Pediatrics) heeft neurofeedback erkend als een gelijkwaardige en in een aantal gevallen betere behandeling dan medicatie bij AD(H)D.

Uit onderzoek is gebleken dat als iemand geconcentreerd met iets bezig is, er een verhoging van snelle bêta hersengolfactiviteit plaatsvindt. Bij mensen die concentratieproblemen hebben, zien we dan juist een vertraging van hersengolven zoals frontale theta of een vertraagde alpha piek frequentie. Ieder heeft weer een uniek patroon van hersengolfactiviteit, waardoor aan te raden is vooraf een QEEG meting te doen.

De neurofeedback training wordt gegeven in Praktijk ’t Gooi, Ruitersweg 32 in Hilversum.