Negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld komt vaker voor dan je denkt!

Vaak schamen mensen zich voor hun negatieve kijk op zichzelf en praten er niet over. Er zijn twee strategieën om ermee om te gaan die vaak worden gebruikt. De ene is terugtrekken en de andere is jezelf overschreeuwen, de clown uithangen.

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd een negatief zelfbeeld ontwikkelen

Uit het vergelijken met anderen, thuis, in de familie, op school, kunnen kinderen al conclusies trekken in de vorm van:’ik kan dit niet’, ‘ik ben dom’ etc. Vaak zien ze de bevestiging steeds terugkomen en zeggen ze tegen zichzelf ‘zie je wel’.

De gevolgen van een negatief zelfbeeld

Het is logisch dat het ook een negatief effect heeft. Het kan een zichzelf vervullende profetie worden. Je krijgt stress dat je het niet kunt en door de stress gaan er dingen fout enzovoort. Als je je gaat terugtrekken doe je ook geen positieve ervaringen op en kun je ook veel leermomenten mislopen. Het schijnt dat mensen met een negatief zelfbeeld moeilijker een baan kunnen vinden en sneller lichamelijke klachten hebben. Ook psychische klachten als depressie of angstklachten komen eruit voort.

Wat kun je doen aan een negatief zelfbeeld?

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag, eventueel met een zelfhulpboek. Toch blijkt het lastig vol te houden en misschien zie je niet alles zelf even goed. Dan kan je er hulp bij vragen. Het helpt wel om iemand te zoeken die er goed op in gaat. Het blijkt dat mensen de neiging hebben om tegen je negatieve denkbeelden in te gaan, complimenten gaan geven, maar dat dat juist niet werkt.

Hoelang blijf je dan last houden van een negatief zelfbeeld?

Je kunt je voorstellen dat als je al 30 jaar patronen van negatief denken over jezelf hebt, je daar niet zomaar vanaf bent. Het kost oefening en volharding om het vol te houden. Wel kan je na 3 weken al een gevoel hebben dat je de positieve richting opgaat en dat dat erg motiverend werkt. Blijf mild over jezelf! Denk aan hoe je een vriend/vriendin met hetzelfde zou behandelen. Uiteindelijk zal je er veel plezier van hebben!

Luister ook de Podcast Psycholoog over Negatief zelfbeeld

Het duurt bijna een uur, maar het is dan ook mooi volledig! Heel duidelijk komt naar voren wat een negatief zelfbeeld is, hoe het in stand wordt gehouden en wat de stapjes zijn om positiever over jezelf te gaan denken. Daar hoort ook ander gedrag bij, wat je veel kan opleveren!

Kies hieronder een volgende blog of lees verder over behandelmethoden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *