Art is Therapy

Art is Therapy

Alain de Botton is daarmee actief in het Rijksmuseum. Zijn motto is dat kunst therapeutisch kan zijn door het genieten ervan. Het kan de mens helpen bij de universele thema’s liefde & relaties, werk, status, herinnering en sterfelijkheid.

art is therapy
art is therapy

Naast het genieten van de schoonheid van een kunstwerk, kun je ook gevoelens ervaren waar je niet direct van geniet, zogenaamde ‘negatieve’ gevoelens. Een ‘nare’ emotie is ook te genieten door ermee te spelen. Marinus Knoope, schrijver van de creatiespiraal heeft hier een behulpzaam boek over geschreven, getiteld de ontknooping.

Therapeutisch is het verwerken van emoties door het kijken en ervaren van kunst. Het kunstwerk De bikinibar zorgde voor nogal wat ophef onder treinbestuurders doordat het hen herinnerde aan de menselijke onderdelen na een aanrijding. Je zou ook  kunnen zeggen: wat een kans om de emoties die dat oproept nog eens te verwerken, maar de treinbestuurders konden niet in vrijheid kiezen om naar een museum te gaan en dat daar te doen. Ze werden er met de neus op gedrukt.

In het Westen leren we niet echt hoe we productief met onze emoties om kunnen gaan. Emoties worden onderdrukt, weggestopt, opgekropt en komen er in een rare gedaante weer uit. Het blokkeren van emoties kan tot gevolg hebben dat iemand geen uitweg meer ziet. In landen waar ongewenste emoties worden weggestopt komt veel zelfmoord voor. In landen waar er uitgebreide rituelen zijn rondom emoties, bijvoorbeeld rouw, komt er veel minder zelfmoord voor. Het niet kunnen ervaren en delen van emoties kan tot grote eenzaamheid leiden.

Mindfulness is een manier om emoties toe te laten en er verder niks mee te doen. Marinus Knoope is juist van mening dat emoties er zijn om ons in beweging te brengen.

Het mooie van goede kunst is volgens mij dat het je raakt. Daardoor ben je er met je aandacht helemaal bij.

Kies hieronder een volgende blog of lees verder over behandelmethoden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *