Vervangt AI de psycholoog?

AI chatbots worden tegenwoordig ook gebruikt als therapeut. Daar zitten veel risico’s aan. Behalve dat het gigaveel energie kost, is je privacy niet gewaarborgd. Lees hier meer over privacy!Klimaatrouw is er ook; rouwen om wat er al aan biodiversiteit verloren is gegaan.

In therapie zijn de gesprekken niet voor niets vertrouwelijk, je kunt niet voorspellen hoe er mogelijk misbruik van je informatie kan worden gemaakt. Zeker nu zijn er risico’s op machtsmisbruik in de tech wereld.

Een therapie AI chatbot geeft antwoorden die mensen als empatisch kunnen ervaren. Mensen bouwen een band op met de bot, het kan zelfs verslavend werken. Ookal weet je dat het een machine is, we zijn gevoelig voor taal. Je kunt wel afvragen wat het zegt over hoe mensen tegenwoordig met elkaar omgaan als ze hun heil zoeken bij een chatbot…

Het gebruik van AI kan ook echt gevaarlijk zijn. Er zijn gevallen bekend waarbij de bot negatieve opmerkingen maakte of schadelijke adviezen gaf en diegene er naar handelde. Een chatbot geeft alleen maar terug wat erin is gestopt, rekent uit wat de meest waarschijnlijke reactie is in een gesprekssituatie. Een echte behandelaar (met natuurlijke intelligentie) stelt hopelijk vragen die er een nieuw licht op doen schijnen.

Als je aan AI, bijvoorbeeld ChatGTP, vraagt wat een goede therapie is, krijg je veel informatie, maar hoe weet je nou of dit klopt? In Trouw van 12 mei 2025 stond een artikel hierover; uit een studie gepubliceerd in vakblad Royal Society Open Science werd gevonden dat 6 van de 10 onderzochte chatbots resultaten overdrijven of belangrijke nuances weglaten.

Conclusie: wees kritisch op AI toepassingen en blijf zelf goed nadenken met je natuurlijke intelligentie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *