ADHD Epidemie

Na de Depressie Epidemie wordt nu de ADHD Epidemie gesignaleerd door Trudy Dehue.

ADHD epidemie
ADHD epidemie

Tijdens mijn studietijd was ADHD een aangeboren afwijking in de hersenen waardoor iemand verminderd kon concentreren en druk gedrag vertoonde. Een weinig voorkomende aandoening.

Daar is behoorlijk veel verandering ingekomen.

Druk en ongeconcentreerd gedrag wordt veel waargenomen. De diagnose ADHD wordt vaak gesteld: ADHD epidemie. Is dat erg?

Dat kan het zijn als je gaat kijken wat je eraan gaat doen. Voor neurofeedback is het belangrijk te weten waar het drukke, ongeconcentreerde gedrag vandaan komt. Oververmoeide kinderen laten dit gedrag zien. Helpt het om ze beter te laten uitrusten, te laten ontspannen en op tijd naar bed? Zoniet, waar komt het gedrag dan vandaan? Zijn er veel emotionele belastingen, veel stress? Kinderen die emotionele trauma’s hebben zijn ook onrustig en dwalen met hun aandacht snel af. Ga je dan aan de slag met de emotionele trauma’s of met de hersenactiviteit?

Om het nog gecompliceerder te maken is het ook zo dat emotionele trauma’s de hersenen veranderen. Er kunnen ook compensatiemechanismen ontstaan. Als je die weghaalt, kan iemand weer slechter gaan functioneren. Dat kun je vergelijken met het afpakken van de stokken van een invalide, die zonder niet kan lopen.

Het is dus van groot belang om een goed beeld te hebben van het problematische gedrag en de onderliggende factoren. Steeds meer lijkt het erop dat de manier waarop we leven in deze maatschappij ADHD-gedrag bevordert. Gehaast en ongeconcentreerd, onder continue druk.

Ondanks deze maatschappelijke factoren, wordt er van mensen verwacht dat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid. De farmaceutische industrie speelt daarop in: ‘je hoeft geen slachtoffer te zijn van je ADHD, neem medicatie!’

Het is goed om je gezondheid op peil te houden, maar het geeft ook enorme druk. En kun je dan nooit meer uit de band springen? Krijg je dan schuldgevoelens? En stress? En waar leidt die stress toe?

Kies hieronder een volgende blog of lees verder over behandelmethoden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *