Ademtraining en paniekaanvallen.
Er wordt weleens gezegd dat je bij mensen met paniekaanvallen geen ademtraining moet doen, omdat je daar nog meer van in paniek zou kunnen raken. Het idee is dat ademen vanzelf gaat en je daar beter niet aan kunt sleutelen.
Het punt is dat de ademhaling al verstoord is. Vorige keer schreef ik over hyperventilatie en dat de fysieke gevoelens die daarbij ontstaan, tot paniekaanvallen kunnen leiden.

Jochem Myer als Pietje Paniek laat er een grappig beeld van zien. In het dagelijks leven zegt hij ook vaak paniekerig te zijn en ik ben benieuwd naar de samenhang tussen ADHD en paniekaanvallen. Hij kan in zijn voorstellingen ook leuk spelen met zijn ADHD.
Dat terzijde, even terug naar de verstoorde ademhaling. Het kan inderdaad zo zijn dat als je bewust bezig gaat met ademen, je er in eerste instantie nog meer van in de war raakt. In de training krijg je daar goede begeleiding bij. Je leert juist om ook dan rustig te blijven. Vervolgens wordt een wenselijke ademhaling getraind. Door het leren beïnvloeden van je adem, krijg je een gevoel van beheersing.
Het fijne van begeleiding krijgen is dat je er niet alleen voor staat en dat maakt oefenen makkelijker. Paniekaanvallen ontstaan vaak als je je alleen voelt. Een paniekaanval komt meestal plotseling op en duurt vaak niet heel lang. Het is zo’n naar gevoel dat er vaak angst ontstaat om weer een paniekaanval te krijgen. Ook kan er schaamte ontstaan als er veel reactie van omstanders op komt. Het grootste gevaar van paniekaanvallen is dat men situaties en plaatsen gaat vermijden uit angst voor een aanval. Dit is heel belemmerend voor het dagelijks leven. Dan is het belangrijk begeleid te worden om stapje voor stapje wel weer in die situaties en plaatsen te komen.
Lees ook hyperventilatie en ademhaling of lees verder over behandelmethoden.