stress

Ademtherapie bij slapeloosheid

Slapeloosheid kan verholpen worden met ademtherapie.

Tijdens de slaap ga je vanzelf rustiger ademen. Het lichaam ontspant en de adem ook. Sommige mensen hebben verstoringen in de ademhaling die in de nacht optreden, waardoor ook de slaap verstoord wordt.

Emoties en spanningen zijn vaak direct van invloed op het ademhalingsproces. De adem kan vastgehouden worden waardoor er een storing in de doorstroom ontstaat. Er kan teveel worden in geademd in verhouding met de uitademing, waardoor er hyperventilatie ontstaat.

In de ademtherapie beoefen je een rustiger en regelmatigere adem overdag, wat ook doorwerkt in de slaap. Ook zijn er specifieke oefeningen die je kunt doen voordat je gaat slapen, waardoor je makkelijker inslaapt en doorslaapt. Spanningen, gedachten en emoties kunnen besproken worden, maar doordat je rustiger wordt door de ademtraining, worden de gedachten ook rustiger en de spanning vloeit weg. Via het computerprogramma krijg je feedback over je hartslag en kun je zien hoe je de balans kan vinden met je adem.

Voldoende slaap hangt nauw samen met het concentratievermogen  overdag. Bij mensen met concentratiegebrek (AD(H)D), zie je vaak dat er overdag teveel theta hersengolven zijn die de concentratie verstoren. Wanneer iemand met die klachten neurofeedbacktraining heeft gekregen, zie je vaak dat de slaapkwaliteit ook toeneemt. De theta hersengolven vinden dan meer tijdens de nacht plaats, waarvoor ze ook bedoeld zijn.

Er bestaat een vorm van yoga, Yoga Nidra, die invloed heeft op de alpha en theta activiteit in de hersenen. Nidra betekent slaap en bij het beoefenen van Yoga Nidra pendelen lichaam en geest heen en weer tussen ontspanning en halfslaap. De techniek wordt ook in liggende houding uitgevoerd. Van wat ik er van begrepen heb, hoef je minder te slapen na beoefening omdat je al zoveel tijd in ontspannen staat bent geweest. Deze yoga wordt gegeven in yogacentrum Ananda.

yoga nidra en slapeloosheid
yoga nidra en slapeloosheid

Ga naar ademtraining bij stress of lees verder over behandelmethoden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *